Poleć ten artykuł znajomemu




Czcionka
A A A
Kontrast

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2017 – efekty



Stowarzyszenie im. Franciszka Stuska w Orzeszu z terenu województwa Ślaskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).



Pomoc żywnościowa trafiła do 513 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta Orzesze.

2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 26,27073 ton żywności;
  • 2879 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

3. W ramach Podprogramu 2017 dla 513 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 22 uczestników
  • Żywieniowe – 1 spotkanie dla 45 uczestników
  • Kulinarne - 1 spotkanie dla 50 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 48 Uczestników.





Wszelkie prawa zastrzeżone © 2014 Urząd Miasta Orzesze