Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - Podprogram 2017 – efekty

Stowarzyszenie im. Franciszka Stuska w Orzeszu z terenu województwa Ślaskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 513 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta Orzesze.
2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 26,27073 ton żywności;
- 2879 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
3. W ramach Podprogramu 2017 dla 513 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 22 uczestników
- Żywieniowe – 1 spotkanie dla 45 uczestników
- Kulinarne - 1 spotkanie dla 50 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 48 Uczestników.
Dodaj do ulubionych
Poleć znajomemu
Polecamy
-
Orzesze - Samorządowy Lider Edukacji
-
Miejski Ośrodek Kultury
-
Trasy rowerowe w powiecie mikołowskim
-
Inwestuj w Orzeszu
-
Gazeta Orzeska
-
2 Szczep Harcerski POLANA
-
Lokalna Grupa Działania Ziemia Pszczyńska
-
Mikroporady - Pomoc w zarządzaniu mikro firmą
-
Fundacja Pracownicza PRO-EKO
-
Spacer po powiecie mikołowskim
