Portal Miasta Orzesze

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

01.08.2022

Zupa mleczna z ryżem(200ml)

Bułki pszenne (25g) z masłem (5g) z pastą z szynki, sera żółtego, rzodkiewki i jogurtu greckiego(15g) lub serem żółtym gouda(10g)

i pomidorem(5g).

Herbata miętowo-cytrynowa (200ml).

II śniadanie: jabłko

Alergeny: 1,7,15

Zupa rosół z makaronem muszelki na wywarze drobiowym (250ml),

panierowany kotlet drobiowy(60g), ziemniaki puree(120g), fasolka szparagowa z masłem i czosnkiem(100g), jabłko.

Kompot wieloowocowy (200ml).

Alergeny: 1,4,9

 

Budyń waniliowy z syropem malinowym(60g), banan, .

Alergeny: 1,7

WTOREK

02.08.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z pastą z jajka i sera żółtego(15g) lub serem żółtym gouda(10g) i rzodkiewką(5g).

Kakao(200ml).

II śniadanie: chipsy bananowe

Alergeny: 1,7

Krupnik z kalafiorem i ziemniakami na rosole drobiowym zabielana śmietaną(250ml),

gulasz z mięsa drobiowego(60g), ryż z groszkiem zielonym(120g), surówka z ogórka kiszonego i cebulki (100g)..

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,3,4,9

Galaretka z owocami (60g),

kawa zbożowa na mleku (200ml).

Alergeny:1,7

 

ŚRODA

03.08.2022

Zupa mleczna z ryżem(200ml)

kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką sopocką(10g), żółtym serem gouda(10g), sałatą zieloną(10g), rzodkiewką(5g) i pomidorem(10g)

Herbata cytrynowa(200ml).

II śniadanie: jabłko

Alergeny: 1,7

Krem z brokułów na rosole drobiowym(250ml),

pieczeń z mięsa drobiowego(60g), ziemniaki puree(120g), surówka z białej kapusty z koperkiem(100g).

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,3,9

Koktajl truskawkowy (200ml), chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1,7

 

CZWARTEK

04.08.2022

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z pomidorem(10g), szynką i żółtym serem.

Kakao(200ml).

II śniadanie: kiwi

Alergeny: 1,7

Kremowa zupa fasolowa z grzankami na rosole drobiowym(250ml),

zapiekanka makaronowa z mięsem drobiowym

z kurczaka oraz z pieczarkami(180g), jabłko.

Kompot wieloowocowy (200ml).

Alergeny: 1,9

Murzynek (60g)- wypiek własny

kawa zbożowa (200ml)

Alergeny: 1,3,7

 

PIĄTEK

05.08.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z pastą z tuńczyka, kukurydzy i jajka(15g) lub serem żółtym gouda(10g) i rzodkiewką(5g).

Kawa zbożowa na mleku(200ml)

II śniadanie: gruszka

Alergeny: 1,3,4,7

Żurek śląski z jajkiem i kiełbasą na rosole drobiowym zabielany śmietaną(250ml),

panierowany filet z dorsza(60g), ziemniaki puree100g), gotowana mini marchewka (100g).

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,3,4,7,9

Babka cytrynowa – wypiek własny (60g) kawa zbożowa na mleku(200ml), gruszka.

Alergeny: 1,3,7

LISTA ALERGENÓW:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

15. Cytrusy

 

Napoje dosładzane miodem, woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, kumin rzymski, curry, czomber, rozmaryn, imbir suszony.