JADŁOSPIS TYGODNIOWY
-
DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
05.05.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml)
pieczywo pszenne (25g), z masłem (5g), ser biały na słodko (15g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g) i ogórek zielony (10g), sałata zielona.
Herbata miętowo-cytrynowa (200ml).
II śniadanie: żurawina
Alergeny: 1,7,15
Krem z białych warzyw na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),
Kotleciki w cieście (80g), ziemniaki puree (120g), marchewka z groszkiem(100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9
Ptasie mleczko malinowe (80g) – wyrób własny
Alergeny: 1,7
WTOREK
06.05.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) pasta jajeczna z cebulką i szczypiorkiem (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem kiszonym (5g) i rzodkiewką (10g), sałata zielona.
Kakao (200ml).
II śniadanie: kiwi
Alergeny: 1,7
Zupa pieczarkowa na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),
Naleśniki z białym serem (180g).
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9
Babka pisakowa (80g),
mleko (200ml)
Alergeny: 1,3,7
ŚRODA
07.05.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) kiełbaski na ciepło z ketchupem (10g), papryka czerwona (10g).
Kawa zbożowa na mleku (200ml).
II śniadanie: jabłko
Alergeny: 1,7
Zupa z botwinki na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),
kotleciki z jajka i kalafiora (80g), ziemniaki puree (120g), fasolka szparagowa (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,9
Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)
Alergeny: 1,7
CZWARTEK
08.05.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynka (15g) lub serem żółtym (10g), ogórek zielonym (10g) i pomidorem (10g)
Mleko z miodem (200ml).
II śniadanie: mandarynka
Alergeny: 1,3,7,15
Żurek z kiełbaską na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),
schab w sosie węgierskim (80g), kasza gryczana niepalona (120g), surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml).
Alergeny: 1,9
Rogaliki z miodem (80g),
mleko (200ml)
Alergeny: 1,7
PIĄTEK
09.05.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z pastą z tuńczyka (15g) lub serem żółtym (10g) rzodkiewką (10g) i papryką (10g).
Herbata cytrynowa(200ml)
II śniadanie: banan
Alergeny: 1,3,7
Zupa kremowa z pora na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),
Spaghetti rybno – pomidorowe z makaronem (180g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,4,9
Ciasto francuskie z marmoladą (80g)
Alergeny: 1,7
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.