Portal Miasta Orzesze

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

05.05.2025

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml)

pieczywo pszenne (25g), z masłem (5g), ser biały na słodko (15g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g) i ogórek zielony (10g), sałata zielona.

Herbata miętowo-cytrynowa (200ml).

II śniadanie: żurawina

Alergeny: 1,7,15

Krem z białych warzyw na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),

Kotleciki w cieście (80g), ziemniaki puree (120g), marchewka z groszkiem(100g)

Kompot wieloowocowy (200ml)

 

Alergeny: 1,7,9

 

Ptasie mleczko malinowe (80g) – wyrób własny

 

 

 

Alergeny: 1,7

 

WTOREK

 

06.05.2025

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) pasta jajeczna z cebulką i szczypiorkiem (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem kiszonym (5g) i rzodkiewką (10g), sałata zielona.

Kakao (200ml).

II śniadanie: kiwi

Alergeny: 1,7

Zupa pieczarkowa na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),

Naleśniki z białym serem (180g).

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,7,9

 

Babka pisakowa (80g),

mleko (200ml)

 

 

 

Alergeny: 1,3,7

 

ŚRODA

 

07.05.2025

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) kiełbaski na ciepło z ketchupem (10g), papryka czerwona (10g).

Kawa zbożowa na mleku (200ml).

 

II śniadanie: jabłko

Alergeny: 1,7

Zupa z botwinki na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),

kotleciki z jajka i kalafiora (80g), ziemniaki puree (120g), fasolka szparagowa (100g)

 

Kompot wieloowocowy (200ml)

Alergeny: 1,9

 

Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)

 

 

Alergeny: 1,7

 

CZWARTEK

 

08.05.2025

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynka (15g) lub serem żółtym (10g), ogórek zielonym (10g) i pomidorem (10g)

Mleko z miodem (200ml).

 

II śniadanie: mandarynka

Alergeny: 1,3,7,15

Żurek z kiełbaską na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),

schab w sosie węgierskim (80g), kasza gryczana niepalona (120g), surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym (100g)

Kompot wieloowocowy (200ml).

Alergeny: 1,9

 

 

Rogaliki z miodem (80g),

mleko (200ml)

 

 

Alergeny: 1,7

 

PIĄTEK

 

09.05.2025

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z pastą z tuńczyka (15g) lub serem żółtym (10g) rzodkiewką (10g) i papryką (10g).

Herbata cytrynowa(200ml)

II śniadanie: banan

Alergeny: 1,3,7

Zupa kremowa z pora na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),

Spaghetti rybno – pomidorowe z makaronem (180g)

 

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,4,9

 

Ciasto francuskie z marmoladą (80g)

 

 

 

Alergeny: 1,7

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.

 

Napoje dosładzane miodem.

Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy

Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.