JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
25.03.2024 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) pieczywo pszenne: (25g) z masłem (5g) z pastą ze szpinaku (15g) lub serem żółtym gouda(10g) i ogórkiem zielonym (10g), pomidor (10g). Herbata miętowo-cytrynowa (200ml). II śniadanie: Jabłko Alergeny: 1,3, 7,15 |
Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami na wywarze drobiowym (250ml), kotlety drobiowe w cieście (80g), ziemniaki puree(120g), surówka z kapusty niebieskiej (100g) Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,3,7,9 |
Babka marchewkowa – wypiek własny (80g), mleko z miodem (200ml)
Alergeny: 1,7 |
WTOREK
26.03.2024 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) pastą z ciecierzycy (15g) lub serem żółtym (10g), ogórek kiszone (10g), rzodkiewka (10g) Kakao (200ml). II śniadanie: Gruszka Alergeny: 1,7, |
Zupa pieczarkowa na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml), pieczony indyk w rękawie (80g), kasza gryczana nie palona (120g), fasolka szparagowa z masełkiem i czosnkiem (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,7,9 |
Muffinki szpinakowe (80g) – wypiek własny
herbata owocowa
Alergeny:1,3,7 |
ŚRODA 27.03.2024
Śniadanko Wielkanocne |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny (25g) z masłem (5g), z szynką (10g), żółtym serem(10g) i ogórkiem zielonym(5g) papryka (10g), jajeczko świąteczne (10g), kiełkami. Kawa zbożowa na mleku (200ml). II śniadanie: Melon Alergeny: 1,7, |
Żurek z kiełbaską i jajkiem na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml), Makaron z sosem mięsno pomidorowym (180g) mandarynka Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1, 3, 7, 8, 9 |
Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)
Alergeny: 1,7 |
CZWARTEK
28.03.2024
dyżur |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) jajko gotowane (10g), żółtym serem(10g) i rzodkiewką (10g) pomidorem(10g) i ogórkiem kiszonym (10g), kiełki. Mleko z miodem (200ml). II śniadanie: Banan Alergeny: 1,7 |
Rosół z makaronem na wywarze drobiowo – wołowym (250ml) gulasz drobiowy (80g), kasza bulgur (120g), mini marchewka (100g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Ciasteczka owsiane z jabłkiem (80g),
Mleko (200ml)
Alergeny: 1,7 |
PIĄTEK
29.03.2024
dyżur |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) pastą z tuńczykiem (15g), lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g), rzodkiewką (10g). Herbata cytrynowa(200ml) II śniadanie: Kiwi Alergeny: 1,3,7, 15 |
Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), Spaghetti rybne w sosie szpinakowym z makaronem (180g), Mandarynka Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,7,4, 9 |
Budyń migdałowy (80g) jabłko
Alergeny: 7 |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.