JADŁOSPIS TYGODNIOWY
-
DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
27.10.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml).
Pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g), pastą z brokuła (10g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem zielonym (10g) i pomidorem(10g).
Herbata owocowa (200ml).
II śniadanie: jabłko
Alergeny: 1,7
Krupnik z kalafiorem i ziemniakami na wywarze
drobiowym zabielany śmietaną (250ml),
Potrawka z kurczaka w sosie paprykowym (80g), kasza pęczak (120g), surówka z selera z orzechami i rodzynkami (100g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,7,8,9
Murzynek- wypiek własny
(80g)
mleko (200ml)
Alergeny: 1,3,7
WTOREK
28.10.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką (15g) lub serem żółtym (10g), papryką (10g) i rzodkiewką (10g).
Kawa zbożowa na mleku (200ml)
II śniadanie: pestki dyni
Alergeny: 1,7
Zupa pieczarkowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
Makaron świderki z mięsem drobiowym w sosie groszkowym a’la carbonara (180g), jabłko do chrupania (50g)
Kompot wieloowocowy(200ml).
Alergeny: 1,7,9
Budyń waniliowy (80g)
Alergeny: 1,7
ŚRODA
29.10.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g)
z masłem (5g), szynką (10g), lub serem żółtym (10g),
pomidorem (10g) i ogórkiem kiszonym (10g), sałata..
Kakao (200ml),
II śniadanie: kiwi
Alergeny: 1,7
Zupa dyniowa na bulionie drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
Jajko w sosie koperkowym(60g), ziemniaki puree(120g),
fasolka szparagowa z masłem i czosnkiem (100g), marchewka do chrupania (50g),
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,7,9
Ciasto francuskie z jabłkiem (80g)
mleko (200ml)
Alergeny: 1,7
CZWARTEK
30.10.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), szynką (10g), lub serem żółtym (10g), rzodkiewką (5g) i pomidorem(10g).
Kawa zbożowa (200ml).
II śniadanie: gruszka
Alergeny: 1,7
Rosół z makaronem na wywarze drobiowo - wołowym (250ml),
Gulasz z mięsa wieprzowego (80g), kasza bulgur (120g), surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych (100g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,7,9
Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)
Alergeny: 1,7
PIĄTEK
31.10.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml)
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g)
jajkiem gotowanym (10g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g) i rzodkiewką (10g),
Herbata cytrynowo- ziołowa (200ml)
II śniadanie: banan
Alergeny: 1,3,7,15
Kremowa zupa brokułowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml)
Filecik z miruny (180g), ziemniaki puree (120g), surówka z białej kapusty (100g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,4,7,9
Deserek jogurtowy z owocem i czekoladą deserową (80g)
Alergeny: 1,7
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.