JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 30.01.2023 |
Zupa mleczna z ryżem(200ml) Bułki pszenne (25g) z masłem (5g) z pastą z szynki, sera żółtego, rzodkiewki i jogurtu greckiego(15g) lub serem żółtym gouda(10g) i pomidorem(5g). Herbata miętowo-cytrynowa (200ml). II śniadanie: jabłko Alergeny: 1, 3, 7, 15 |
Zupa rosół z makaronem muszelki na wywarze drobiowym (250ml), panierowany kotlet drobiowy(80g), ziemniaki puree(120g), buraczki (100g), jabłko. Kompot wieloowocowy (200ml). Alergeny: 1, 3, 9 |
Budyń waniliowy z syropem malinowym(60g), banan, . Alergeny: 1,7 |
WTOREK 31.01.2023 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z pastą z jajka i sera żółtego(15g) lub serem żółtym gouda(10g) i rzodkiewką(5g). Kakao(200ml). II śniadanie: chipsy bananowe Alergeny: 1, 3, 7 |
Krupnik z kalafiorem i ziemniakami na rosole drobiowym zabielana śmietaną(250ml), gulasz z mięsa drobiowego(80g), ryż z groszkiem zielonym(120g), Sałatka z sałaty lodowej (100g).. Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1,3, 9 |
Galaretka z owocami (60g), kawa zbożowa na mleku (200ml). Alergeny:1,7 |
ŚRODA 01.02.2023 |
Alergeny: 1,7 Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z pastą z tuńczyka, kukurydzy i jajka(15g) lub serem żółtym gouda(10g) i rzodkiewką(5g). Kawa zbożowa na mleku(200ml) II śniadanie: gruszka Alergeny: 1, 3,4, 7 |
Krem z brokułów na rosole drobiowym(250ml), pieczeń z mięsa drobiowego(80g), ziemniaki puree(120g), surówka z białej kapusty z koperkiem(100g). Kompot wieloowocowy (200ml) Alergeny: 1, 3, 9 |
Koktajl truskawkowy (200ml), chrupki kukurydziane. Alergeny: 1,7 |
CZWARTEK 02.02.2023
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z pomidorem(10g), szynką i żółtym serem. Kakao(200ml). II śniadanie: kiwi Alergeny: 1,7 |
Kremowa zupa fasolowa z grzankami na rosole drobiowym(250ml), naleśniki na słodko z serm białym (180g), jabłko. Kompot wieloowocowy (200ml). Alergeny: 1,9 |
Murzynek (60g)- wypiek własny kawa zbożowa (200ml) Alergeny: 1,3,7 |
PIĄTEK 03.02.2023 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) żółtym serem gouda(10g), jajko (5g), rzodkiewką(5g) i pomidorem(10g), Herbata cytrynowa(200ml). II śniadanie: jabłko Alergeny: 1, 3, 7, 15 |
Żurek śląski z jajkiem i kiełbasą na rosole drobiowym zabielany śmietaną(250ml), panierowany filet z dorsza(80g), ziemniaki puree(100g), gotowana mini marchewka (100g). Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1, 3, 4, 9 |
Babka marchewkowa – wypiek własny (60g) kawa zbożowa na mleku(200ml), gruszka. Alergeny: 1,3,7 |
LISTA ALERGENÓW:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
15. Cytrusy
Napoje dosładzane miodem, woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, kumin rzymski, curry, czomber, rozmaryn, imbir suszony.