Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 16.09.2024 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) Kanapki z pieczywa pszennego (50g) z masłem (5g), pastą jajeczna (15g), lub serem żółtym(10g), pomidorem (10g), ogórkiem zielonym(10g). Herbata cytrynowa (200ml) II śniadanie: rodzynki Alergeny: 1,7, 15 |
Zupa szpinakowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), Kotleciki drobiowe (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z białej kapusty (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,7,9 |
Koktajl jagodowy na maślance (200ml)
Alergeny: 1,7 |
WTOREK 17.09.2024
|
|
Krupnik z kalafiorem na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml) polędwiczki z kurczaka w sosie z własnym (80g), kasza gryczana niepalona (120g), surówka sałaty lodowej, pomidora, ogórka i kukurydzy (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,7,9 |
Ciasteczka francuskie z marmoladą – wypiek własny (80g), mleko z miodem (200ml)
Alergeny: 7 |
ŚRODA 18.09.2024
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), szynka (10g), lub ser żółty (10g), papryka (10g), ogórek zielony (10g), roszponka. Mleko z miodem (200ml) II śniadanie: Banan Alergeny: 1,7 |
Zupa pieczarkowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), kotleciki z jajka i kalafiora (80g), ziemniaki puree (120), marchewka z groszkiem (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Jabłecznik (80g)– wypiek własny Mleko (200ml)
Alergeny: 1,7 |
CZWARTEK 19.09.2024
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g),szynka (15g),ser żółty (10g), ogórek zielony (10g) i papryka czerwona (10g). Kawa zbożowa na mleku (200ml). II śniadanie: kiwi Alergeny: 1,7, |
Zupa pomidorowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), puszyste placuszki w sosie malinowym (180g)
Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,7,9 |
Sałatka owocowa z galaretką (80g)
Alergeny: 1,3,7 |
PIĄTEK 20.09.2024 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą z tuńczyka, sera żółtego, papryki czerwonej i jajka (15g), lub serem żółtym(10g), rzodkiewką (5g), pomidorem (10g). Herbata ziołowa(200ml) II śniadanie: Śliwka Alergeny: 1,3,4,7 |
Zupa cebulowa z grzankami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), panierowany filet z miruny (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z kapusty kiszonej (100g) Kompot wieloowocowy(200ml) Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Muffinki szpinakowe – wypiek własny (80g), kakao (200ml), Alergeny: 1,3,7
|
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.