Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
-
DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
12.05.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) , pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g) pastą z brokuła (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem zielonym (10g) i rzodkiewką (10g).
Herbata miętowo-cytrynowa (200ml).
II śniadanie: pestki dyni
Alergeny: 1,7,15
Kremowa zupa cebulowa z grzankami na wywarze
drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),
pieczeń z indyka w rękawie (80g), kasza gryczana niepalona (120g), surówka z kapusty pekińskiej (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9
jagodowe ptasie mleczko (80g) – wyrób własny
mleko (200ml)
Alergeny: 1, 7
WTOREK
13.05.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), jajkiem gotowanym (15g) lub serem żółtym (10g), papryką (10g), ogórkiem kiszonym (10g), kiełki.
Mleko z miodem (200ml).
II śniadanie: kiwi
Alergeny: 1,7
Zupa szpinakowa z ziemniakami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym (80g), ryż paraboliczny (120g), surówka z kapusty białej młodej (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9
Jogurt z nasionami chia i sosem malinowym
Alergeny: 1,7
ŚRODA
14.05.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), rzodkiewką (10g) i pomidorem (10g), kiełki.
Kawa zbożowa (200ml).
II śniadanie: banan
Alergeny: 1,7
Barszcz Ukraiński z ziemniakami na wywarze drobiowym, zabielany śmietaną (250ml),
pieczony filet z miruny (80g), ziemniaki puree (120g),
mizeria (100g).
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9
Sałatka owocowa z galaretką (80g)
Alergeny: 1,7
CZWARTEK
15.05.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynką (10g) lub żółtym serem (10g), ogórek zielony (10g) i papryką (10g).
Kakao (200ml).
II śniadanie: gruszka
Alergeny: 1,7
Krupnik z wkładką mięsną na wywarze drobiowym (250ml),
puszyste placuszki z sosem malinowym (180g)
Kompot wieloowocowy (200ml).
Alergeny: 1,3,7,9
Babka zebra (80g) – wypiek własny
Mleko (200ml)
Alergeny: 1,3,7
PIĄTEK
16.05.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą z ciecierzycy (15g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g), rzodkiewką (10g).
Herbata cytrynowa (200ml)
II śniadanie: jabłko
Alergeny: 1,3,7
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
Zapiekanka makaronowa z cukinią i brokułami w sosie serowym (180g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,4,7,9
Budyń waniliowy (80g)
Alergeny: 1, 7
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.