Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
06.01.2025
|
-------------------- |
-------------------- |
-------------------- |
WTOREK
07.01.2025 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) pastą ze szpinaku i serka philadelphia (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem kiszonym (10g) i pomidorem (10g). Kakao (200ml). II śniadanie: banan Alergeny: 1,3,7 |
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
kotleciki drobiowe (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z kapusty białej (100g). Kompot wieloowocowy (200ml).
Alergeny: 1,7,9 |
Murzynek - wypiek własny(80g) mleko (200ml)
Alergeny: 1,7, 15 |
ŚRODA
08.01.2025 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), ogórkiem zielonym (10g) i rzodkiewką (5g), rukola. Kawa zbożowa na mleku (200ml). II śniadanie: mandarynka Alergeny: 1,7, |
Zupa pieczarkowa zabielana śmietaną na wywarze drobiowym (250ml), Spaghetti drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem (180g)
Kompot wieloowocowy(200ml).
Alergeny: 1,7 |
Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)
Alergeny: 1,7 |
CZWARTEK
09.01.2025
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), pomidorem (10g), ogórek kiszony (10g), rukola. Mleko (200ml). II śniadanie: kiwi Alergeny: 1,7 |
Zupa cebulowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (200ml), potrawka z kurczaka w sosie z zielonego groszku z ryżem parabolicznym (180g)
Kompot wieloowocowy (200ml). Alergeny: 1, 3, 7,15
|
Sałatka owocowa z galaretką i jogurtem naturalnym z nasionami chia (80g). Alergeny: 1,7 |
PIĄTEK
10.01.2025 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml). Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą z tuńczyka (25g) lub serem żółtym (10g), papryką (10g) i rzodkiewką (5g). Herbata cytrynowa (200ml) II śniadanie: rodzynki Alergeny: 1, 4, 7,15 |
Kremowa zupa z białej fasoli na wywarze drobiowym zabiela śmietaną (250ml), Filet z miruny w parmezanie (80g) ziemniaki puree(100g) mizeria (100g) Kompot wieloowocowy(200ml). Alergeny: 1,3,7,9 |
Deser jogurtowy z miodem (80g).
Alergeny: 1,7 |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.