Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Pełnomocnik Rządu ds. CPK odpowiedział na pismo Burmistrza Orzesza

Stypendia Naukowe Burmistrza Miasta Orzesze. Do końca lipca można składać wnioski

Elektroniczny Urząd

Załatwianie spraw w urzędzie przez internet. Elektroniczne płatności za śmieci, podatki itp.

Pomoc dla Ukrainy. Допомога Україні.

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

20.06.2022

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Bułki pszenne (25g) z masłem (5g), z białym twarożkiem na słodko(10g) lub z żółtym serem(5g) ,pomidorem(5g),

i ogórkiem zielonym(5g)

Herbata cytrynowo- miętowa (200ml).

II śniadanie: jabłko

Alergeny: 1,3,7,15

Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym z wkładką mięsną(250ml),

Spaghetti z sosem mięsno- pomidorowym (180g).

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,3,4, 9

Budyń czekoladowy (60g),

ciasteczko owsiane

Alergeny: 1

 

WTOREK

21.06.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g),

z pastą z jajka, sera żółtego i szczypiorku10g) lub żółtym serem (5g) i rzodkiewką (5g).
Kakao (200ml).

II śniadanie: banan

Alergeny: 1,7

 

Kremowa zupa porowa z wkładką mięsną na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml),
racuchy z sosem malinowym (180g).

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,3,7,9

 

Muffinki cytrynowe (60g)– wypiek własny,

kawa zbożowa na mleku (200ml)

Alergeny: 1,3,7

 

ŚRODA

22.06.2022

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml)

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) szynką (10g), żółtym serem (5g), ogórkiem zielonym (5g).

Kakao(200ml).

II śniadanie: truskawki

Alergeny: 1,7

Zupa kalafiorowa z ziemniakami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml),

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym( 80g),ziemniaki puree(120g), brokuły zapiekane z migdałami (100g).

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,7,9

 

Ptasie mleczko (60g)– wyrób własny,

Alergeny: 1,3,7

 

CZWARTEK

23.06.2022

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynką(5g), żółtym serem(5g), pomidorem(5g), rzodkiewką(5g). Kakao(200ml).

II śniadanie: jabłko

Alergeny: 1,7

Krem z białych warzyw na wywarze drobiowym zabielany śmietaną(250ml),

Kotlety z mięsa drobiowego(60g) ziemniaki puree (120g) marchewka z groszkiem(100g)

Kiwi.

Kompot wieloowocowy(200ml)

Alergeny: 1,7,9

 

Babka kokosowa (60g)– wypiek własny,

Mleko z miodem(200ml)

Alergeny: 1,7

 

PIĄTEK

24.06.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z pastą z tuńczyka, jajka i szczypiorku(10g)lub serem żółtym(10g) i ogórkiem kiszonym(5g).

Kakao(200ml)

II śniadanie: banan

Alergeny: 1,3,7

Żurek na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
filet z dorsza w parmezanie(60g) ziemniaki puree(120g) mizeria(100g).

Kompot truskawkowy(200ml).

Alergeny: 1,7,9

 

Galaretka z owocami i jogurtem z nasionami chia (60g)

Alergeny 1,7

LISTA ALERGENÓW:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

15. Cytrusy

 

Napoje dosładzane miodem, woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, kumin rzymski, curry, czomber, rozmaryn, imbir suszony.

Banery/Logo