Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
-
DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
21.04.2025
----------------------------------
------------------------------
-----------
WTOREK
22.04.2025
DYŻUR
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą z sera feta i jajka (15g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g) i rzodkiewką (5g).
Kakao (200ml).
II śniadanie: jabłko
Alergeny: 1,7
Zupa kapuśniak na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml),
jajko w sosie koperkowym (80g), kasza pęczak (120g),
brokuł w migdałach (100g).
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,3,4,9
Budyń waniliowy (80g),
Alergeny:1,7
ŚRODA
23.04.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) pastą z szynki sera żółtego (10g) lub żółtym serem (10g), papryką (10g) i ogórkiem kiszony (10g)
Kawa zbożowa na mleku (200ml).
II śniadanie: banan
Alergeny: 1,7
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml)
filet z miruny (80g), ziemniaki puree (120g), mizeria (100g).
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,3,9
Babka kokosowa – wypiek własny (80g)
kawa zbożowa na mleku(200ml)
.Alergeny: 1,3,7
CZWARTEK
24.04.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą z szpinaku (10g) lub żółtym serem (10g), pomidorem (10g), ogórkiem zielonym (10g), sałata zielona .
Mleko z miodem (200ml).
II śniadanie: Marchew do chrupania
Alergeny: 1,7
Zupa cebulowa a z grzankami na wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),
gulasz wieprzowy (80g), kasza gryczana niepalona(120g), surówka z kapusty białej z koperkiem (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml).
Alergeny: 1,9
Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)
Alergeny: 1,7
PIĄTEK
25.04.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml),
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) serkiem philadelphia ze szczypiorkiem (15g) lub serem żółtym (10g), papryką (10g) i rzodkiewką (10g).
Herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie: kiwi
Alergeny: 1,3,4,7
Zupa krupnik z kalafiora z wkładką mięsną na wywarze drobiowym (250ml),
puszyste placuszki z sosem malinowym (180g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,9
Galaretka z owocami (80g),
Alergeny: 1, 7
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.