Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
-
DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
03.11.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) ,
pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g) pastą z pora (15g) lub serem żółtym (10g), pomidorem (10g), ogórkiem zielonym (10g)
Herbata cytrynowo- miętowa (200ml).
II śniadanie: jabłko
Alergeny: 1,7,15
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
Kotleciki w cieście (80g), ziemniaki puree (120g), mini marchewki (100g), jabłko do chrupania (50g)
Kompot wieloowocowy(200ml).
Alergeny: 1,3,7,9
Babka zebra ( 80g)- wyrób własny
Mleko (200ml)
Alergeny: 1, 7
WTOREK
04.11.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), pastą z ciecierzycy (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem kiszonym (10g), papryką (10g).
Kakao (200ml).
II śniadanie: Marchewka do chrupania
Alergeny: 1,7
Zupa szpinakowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml),
Schab w sosie warzywnym (80g), ziemniaki puree (120g), mizeria (100g).
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,3,9
Ptasie mleczko truskawkowe– wyrób własny (80g)
Alergeny: 1,3,7
ŚRODA
05.11.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), szynką (10g) lub żółtym serem (10g), ogórkiem zielonym (10g) i rzodkiewką (10g), sałata zielona.
Mleko z miodem (200ml).
II śniadanie: Kiwi
Alergeny: 1,7
Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
Zapiekanka drobiowo – brokułowa z makaronem (180g), marchewka do chrupania (50g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9
Koktajl jagodowy na maślance(200ml)
Alergeny: 3, 7
CZWARTEK
06.11.2025
Kanapki z chleba mieszanego:pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), szynką (10g) lub serem żółtym (10g), papryką czerwoną (10g) i ogórkiem kiszonym (10g), sałata zielona.
Kawa zbożowa (200ml).
II śniadanie: Jabłko
Alergeny: 1,7,8
Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml)
Puszyste placuszki z sosem truskawkowym (180g), papryka do chrupania (50g)
Kompot wieloowocowy (200ml).
Alergeny: 1,7,9
Budyń truskawkowy (80g)
Alergeny: 1,7
PIĄTEK
07.11.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml), Kanapki z chleba mieszanego:pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), pastą jajeczną (15g) lub serem żółtym (10g), rzodkiewką (10g), ogórek zielony (10g).
Herbata owocowa (200ml).
II śniadanie: Gruszka
Alergeny: 1,7,15
Kremowa zupa grochowa z grzankami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250 ml),
Filet z miruny z pieca (80g), ziemniaczki puree (120g), surówka z kapusty kiszonej (100g).
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,3,7
Jabłecznik (80g)- wyrób własny.
Mleko (200ml)
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.


