Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Jadłospis

JADŁOSPIS TYGODNIOWY

DATA

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

05.12.2022

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Bułki pszenne (25g) z masłem (5g), twarożkiem na słodko(15g) lub żółtym serem gouda(10g) i pomidorem(5g).

Herbata cytrynowo- miętowa (200ml).

II śniadanie:Jabłko

Alergeny: 1,7,15

Kremowa zupa grochowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml)

Filet z kurczaka duszony w sosie serowym ze szpinakiem(60g) kasza bulgur(100g) surówka z białej kapusty.

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,7,9

Koktajl bananowy na maślance (200ml), chrupki kukurydziane.

Alergeny: 1,7

WTOREK

06.12.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g),

jajecznicą ze szczypiorkiem(15g) lub żółtym serem(10g) i papryką czerwoną(5g). Kakao(200ml).

II śniadanie: Banan

Alergeny: 1,7

Zupa krupnik z kalafiorem i wkładką mięsną zabielana śmietaną na rosole drobiowym(250ml),

Gulasz z mięsa wieprzowego (80g) ziemniaki puree (100g), surówka z kapusty kiszonej (100g) .

Marchewka do chrupania

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,7,9

 

 

Deser jogurtowo miodowy z czekoladą i winogronami(60g)

Alergeny: 1,7

 

 

ŚRODA

07.12.2022

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką(10g), żółtym serem(10g), ogórkiem zielonym(10g) i pomidorem(10g).

Kawa zbożowa na mleku(200ml).

II śniadanie: Mandarynki

Alergeny: 1,7,15

Zupa jarzynowa na rosole drobiowym zabielana śmietaną(250ml),

panierowany kotlet z piersi z kurczaka(60g), ziemniaki puree(100g), surówka z sałaty lodowej z ogórkiem zielonym, papryką czerwoną i pomidorem(100g).

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,3,9

 

 

Budyń czekoladowy(60g),

Biszkopcik

Alergeny: 1,7

 

CZWARTEK

08.12.2022

 

Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g)

z szynką(10g), żółtym serem(10g) i ogórkiem kiszonym(10g).Kakao(200ml).

II śniadanie: Banany

Alergeny: 1,7

Barszcz ukraiński z ziemniaczkami na wywarze drobiowym zabielany śmietaną(250ml),

Pieczone polędwiczki drobiowe pod marchewkową pierzynką(60g), kasza kus- kus( 120g), surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego (100g)

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,7,9,

 

 

Kisiel owocowy- wyrób własny(60g) z jogurtem naturalnym i nasionami chia.

Alergeny: 1,7

 

 

PIĄTEK

09.12.2022

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), pastą ze szpinaku i serka philadelphia(15g) lub serem żółtym(10g) i pomidorem(10g).

Herbata cytrynowo miętowa(200ml)

II śniadanie: mandarynki

Alergeny: 1,7,15

Kremowa zupa brokułowa na rosole drobiowym(250ml)

Filet z dorsza w sosie pomidorowym, z makaronem wstążki(160g)

Banan.

Kompot wieloowocowy(200ml).

Alergeny: 1,4,9

Babka czekoladowa(60g)

mleko z miodem (200ml)

Alergeny: 1,7

LISTA ALERGENÓW:

1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.

13. Łubin i produkty pochodne.

14. Mięczaki i produkty pochodne.

15. Cytrusy

 

Napoje dosładzane miodem, woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, kumin rzymski, curry, czomber, rozmaryn, imbir suszony.

Banery/Logo