Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
DATA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK
13.01.2025 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml), pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g) twarożek z rzodkiewką (25g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem zielonym (10g) i pomidorem (10g). Herbata cytrynowo- miętowa (200ml). II śniadanie: żurawina suszona Alergeny: 1,7,15 |
Zupa ogórkowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml), gulasz drobiowy (80g), kasza bulgur (100g), mini marchewka (100g) Kompot wieloowocowy(200ml). Alergeny: 1,7,9 |
Koktajl jagodowy na maślance (200ml)
Alergeny: 7 |
WTOREK
14.01.2025 |
Rogal maślany z masłem lub miodem (25g) lub ogórek zielony (10g) i rzodkiewka (10g). Kakao (200ml). II śniadanie: mandarynka
Alergeny: 1,3,7 |
Zupa porowa z mięsem mielonym na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml), pieczeń z indyka (80g), kasza gryczana niepalona (120g), fasolka szparagowa z czosnkiem (100g)
Kompot wieloowocowy(200ml). Alergeny: 1,7,9 |
Ciasteczko owsiane z jabłkiem (80g) herbata owocowa (200ml)
Alergeny: 1 |
ŚRODA
15.01.2025 |
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) z szynką (10g) lub żółtym serem (10g), ogórkiem kiszony (10g) i papryką (10g), roszpunka. Kawa zbożowa na mleku (200ml). II śniadanie: Banan Alergeny: 1,7,15 |
Krem z brokuła z grzankami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250 ml), Łazanki- makaron, kapusta kiszona, pieczarki, kiełbasa(180g)
Kompot wieloowocowy(200ml).
Alergeny: 1,9,7 |
Ptasie mleczko (80g) – wyrób własny
Alergeny: 1,7 |
CZWARTEK
16.01.2025
|
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g), szynką (10g) lub żółtym serem (10g), pomidorem(10g), rzodkiewką (10g). Mleko z miodem (200ml). II śniadanie: jabłko Alergeny: 1,7 |
Kremowa zupa grochowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną(250ml), gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym (80g), ryż paraboliczny (120g), surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem (100g) Kompot wieloowocowy(200ml).
Alergeny: 1, 7,8,9 |
Budyń waniliowy (80g),
Alergeny: 1,7 |
PIĄTEK
17.01.2025 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (200ml), kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g), graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem (5g) pastą z tuńczyka (15g) lub serem żółtym (10g), ogórkiem zielonym (10g), papryką (10g) Herbata cytrynowa (200ml) II śniadanie: pestki dyni Alergeny: 1,7 |
Żurek z kiełbaską na wywarze drobiowym zabielany śmietaną (250ml), filet z miruny (80g), ziemniaki puree (100g), surówka z kapusty kiszonej (100g). Kompot wieloowocowy(200ml). Alergeny: 1,3,7,9 |
Babka cytrynowa (80g)- wypiek własny Mleko z miodem (200ml)
Alergeny: 1,3,7 |
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.