Jadłospis
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
-
DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK
26.05.2025
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml)
pieczywo pszenne (25g) z masłem (5g) twarożek na słono (15g) lub serem żółtym(10g)
i pomidorem(10g), rzodkiewka (10g).
Herbata miętowo-cytrynowa (200ml).
II śniadanie: jabłko
Alergeny: 1,7,15
Zupa jarzynowa na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
kotlet drobiowy (80g), ziemniaki puree (120g), surówka z kapusty pekińskiej (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9
Koktajl truskawkowy na maślance (200ml)
Alergeny: 1,7
WTOREK
27.05.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) pastą z szynki i sera żółtego (15g) lub ser żółty (10g), papryka (10g), ogórek zielony (10g)
Kakao(200ml).
II śniadanie: żurawina suszona
Alergeny: 1,7
Krupnik z kalafiora na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml)
pieczeń wieprzowa (80g), kasza gryczana niepalona (120g), fasolka szparagowa (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9
Babka zebra (80g),
mleko (200ml)
Alergeny: 1,7
ŚRODA
28.05.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką(10g), żółtym serem gouda(10g), ogórkiem kiszonym (10g) i papryka(10g).
Mleko z miodem (200ml).
II śniadanie: banan
Alergeny: 1,7
Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami na wywarze drobiowym zabielana śmietaną (250ml),
gulasz drobiowy(80g), kasza pęczak (120g), surówka z kapusty pekińskiej z jarmużem i gruszką(100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Alergeny: 1,7,9
Ciasto francuskie z marmoladą (80g)
Alergeny: 1,7
CZWARTEK
29.05.2025
Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g) z szynką(10g), żółtym serem gouda(10g), pomidor (10g), ogórek zielony (10g).
kawa na mleku (200ml).
II śniadanie: rodzynki
Alergeny: 1,7
Rosół na wywarze drobiowo – wołowym z makaronem (250ml),
potrawka z kurczaka w sosie z zielonego groszku (180g), mini marchewka(100g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Budyń waniliowy (80g)
Alergeny: 7
PIĄTEK
30.05.2024
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(200ml) Kanapki z chleba mieszanego: pszenny(20g),graham(20g), gwarek(25g), słoneczny(25g) z masłem(5g), pastą z tuńczyka (15g) lub serem żółtym (10g), papryką (10g), ogórkiem kiszonym (10g).
herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: marchewka do chrupania
Alergeny: 1,4,7
Zupa pomidorowa z ryżem wywarze drobiowym, zabielana śmietaną (250ml),
spaghetti rybne w sosie szpinakowe z makaronem (180g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Alergeny: 1,3,4,9
Ptasie mleczko truskawkowe - wyrób własny (80g)
Alergeny: 1,7
Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych.
Napoje dosładzane miodem.
Woda źródlana dostępna w salach bez ograniczeń.
Wykaz alergenów: 1. Gluten, 2. Skorupiaki, 3. Jajka, 4. Ryby, 5. Orzechy ziemne, 6. Ziarno sojowe, 7. Mleko, 8. Orzechy, 9. Seler, 10. Gorczyca, 11. Ziarno sezamowe, 12. Dwutlenek siarki oraz siarczany, 13. Łubin i produkty pochodne, 14. Mięczaki i produkty pochodne, 15. Cytrusy
Zgodnie z informacjami od producentów gotowe (kakao, herbata, kawa zbożowa, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: gluten, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól sodowo- potasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa, cynamon, kminek, curry, czomber, rozmaryn, kurkuma.